Brann sikring

Sikring mot brann.

Depositphotos_12280410_xsMellom 40 og 50 mennesker omkommer hvert år i branner i Norge.  Årlige boligbranner utgjør ca 3300.  Vinterhalvåret er særlig utsatt,  hvilket vel ikke er særlig overraskende  i en tid hvor man oppholder seg mye innendørs med bruk av levende lys,  vedfyring og sterk belastning av det elektiske systemet for oppvarming m.m.

Feil bruk eller teknisk feil på elektrisk utstyr er den viktigste brannårsaken ved siden av bruk av levende lys og varme.

Det er viktig med brannforebyggende tiltak. Konsekvensene for de enkelte som utsettes for en brann er store.  Imidlertid kan enkle tiltak og sunn fornuft forhindre de fleste branner.  Noe av det viktigste man kan gjøre er å montere en enkel  røykvarsler.  Den bør helst være seriekoblet slik at hele boligen er dekket.  Det er også viktig med jevnlig testing av røykvarsleren slik at den virker om uhellet skulle være ute.   Det er også pålegg om at alle  boliger skal ha egnet slokkingsutstyr  som f.eks husbrannslange eller et pulverapparat.

Det anbefales også at man ikke skal benytte seg av  elektrisk utstyr uten tilsyn.  Det frarådes å bruke f.eks  oppvaskmaskin, tørketrommel o.l mens man sover, hvilket jo ikke er uvanlig.  Man har da mindre mulighet fpr å oppdage en brann  tidligere  enn når man er våken.

Ved bruk av  åpen ild er det også svært viktig med aktsomhet.  Man bør sjekke at f.eks levende lys er slukket når man forlater et rom  og vise aktsomhet ved bruk av vedovner og peis.

Dersom uhellet allikevel skulle ære ut,  er det  viktig at man har sin forsikring i orden.  Forsikring av hus og hjem er en  selvfølge for alle skulle man tro. Det viser seg dog  at dette allikevel ikke er tilfelle.  Det beste rådet man kan gi er å ha forsikringen i orden.

Next Post:

Previous Post: