Sløse eller spare penger?

Kaffe, røyk, tyggegummi, taxiturer og kioskmat. Vi sløser alle penger på relativt bortkastede ting nå og da, og litt sløsing er en del av det å leve livet. Hvor går dog grensen mellom å unne seg noe i hverdagen og hodeløs sløsing, og hvor store summer kan man egentlig spare i løpet av året ved å være bevisst på disse utgiftene? Om du med en vanlig inntekt stadig opplever å konstant være blakk to uker etter lønning, er det stor sannsynlighet for at det er småutgiftene som tar knekken på økonomien på sikt.

kaffi

En dyrebar drikk for mange

La oss se nærmere på hva en vanlig person kanskje sløser på småting i løpet av en uke. Dette er en konservativ liste, de fleste bruker nok en del mer på små «bortkastede» ting.

10 røyk/dag – 325 kr/uken

En kaffe latte/dag – 200kr/uken

Halv pakke Extra/dag – 35kr/uken

To taxiturer fra byen/mnd – 125kr/uken

Kioskvarer og div. per dag – 200kr/uken

Disse utskeielsene til sammen vil omtrent koste deg 900kr/uken – ca 3600kr/mnd. 43 200kr per år! Selv ved en ganske beskjeden bruk av røyk, kaffe og kioskvarer blir det altså i lengden svært dyrt i lengden. Hva kunne du heller brukt 43 000 kroner på? Nedbetale gjeld, ta deg en lang luksusferie med familien eller pusse opp boligen for eksempel. Om man drar eksempelet enda lenger og ser hva man kan spare på ti år, havner vi på 432 000 kroner, nesten en halv million kroner. Dette er nok til egenkaptial til en bolig til nesten 3 millioner kroner. Om disse pengene plasseres smart på høyrentekonto eller fond kan summen vokse seg enda større. Se Finansportalen.no for forskjellige måter å få pengene til å yngle på.

Nå kan man ikke gå rundt å være altfor gjerrig med seg selv og anse alle utgifter som ikke går til det mest nødvendig som å sløse, men de aller fleste har sannsynligvis store hull i lommeboken som bør tettes ved å strupe utgiftene som hverken gir det bedre helse eller økonomi.

Vi oppfordrer alle til å se gjennom hva pengene går til hver måned og se hvor mye som kan spares ved å kutte enkle ting i hverdagen!

Next Post:

Previous Post: