Spare penger?

Hvordan spare penger?

Å spare penger er lettere sagt enn gjort. Alle vet at det er lurt å spare penger på lang sikt, men de fleste har problemet med å faktisk gjøre det. Det er mer til sparing enn bare å bruke mindre, selv om bare dét – kan være en utfordring. Her er noen tips til hva man kan gjøre for pengesparing og personlig økonomi.

Sett realistiske mål

spare penger

Hvordan spare penger smart?

Det er lettere å spare penger hvis du har noe å spare for. Sett dine mål et sted som er oppnåelig i din situasjon og motiver deg selv med det du sparer mot, enten det er økonomisk sikkerhet eller materialistiske goder. For seriøse mål, som bil, hus eller pensjon, må du huske at dette er noe du skal gjøre på lang sikt. Noen mål kan ta årevis og da er det viktig at du overvåker fremgangen, fordi det kan være en motivasjonsfaktor i seg selv. For disse store målene, vil det finansielle markedet mest sannsynlig være annerledes enn det er i dag. Det kan være lurt å gjøre et lite dypdykk i hvordan eksperter mener hvor økonomien er på vei, før du setter deg et mål. Boligmarkedet kan for eksempel svinge og det kan man bruke til sin fordel enten du vil investere, selge eller kjøpe.

Sett en tidsramme for dine mål og lag et budsjett

Å gi deg selv en ambisiøs tidsramme kan også være motiverende. For eksempel, hvis målet ditt er å eie et hus eller en leilighet om to år, kan det være en motivasjonsfaktor for innsparinger andre steder – når du vet at det vil være verdt alt strevet. Det er lettere å holde seg til langsiktige mål hvis du har kontroll på alle utgiftene dine. Det kan man oppnå med et budsjett. Prøv å del ut en porsjon av lønna til alle fremtidige utgifter, før de kommer, for å unngå at du sløser og ender opp med å betale regninger av penger som egentlig skulle gå til sparing. Du kan sette av en andel til boligkostnader, lån, mobil/internett, mat, transport, klær, diverse, sparing. Alt som er til overs i hver ramme vil da også gå til sparing og dersom du prøver å holde deg til budsjettet så godt som mulig, vil du merke forskjellen.

Sett av en andel av lønnen din

Den letteste måten å spare penger på, er å sørge for at du ikke får sjansen til å bruke dem. Du kan, igjennom banken din, automatisk sette av en andel av lønna di direkte til en sparekonto. Et fast trekk kan ha en avslappende effekt, for da slipper du å bestemme deg hver måned hvor mye du skal spare hver eneste måned. Over tid, kan selv en liten andel av lønna di få en stor effekt. Start i dag!

Next Post:

Previous Post: